0
0

عزت نفس چیست؟

2861 بازدید
عزت نفس چیست؟ تصویر دو فرد با عزت نفس بالا
5/5 - (1 امتیاز)

موضوع ویدئو: عزت نفس چیست

عزت نفس چیست؟ خیلی وقت ها پیش میاد که قصد انجام کاری را داریم، میخواهیم فعالیت جدیدی را آغاز کنیم، ایده جدیدی را پیاده کنیم اما هر دفعه این تصمیم را به تعویق می اندازیم و از انجام دادن آن طفره میرویم.

خیلی وقت ها نمیدانیم علت این اتفاق چیست اما شاید بتوان گفت یکی از بارزترین این علت ها نداشتن عزت نفس یا عزت نفس پایین است.

 

عزت نفس چیست و یعنی چه؟

شاید این سوال پیش بیاید که عزت نفس چیست؟ عزت نفس یعنی خود! عزت نفس از خود و درون انسان پدیدار و در بیرون تداعی میشود.

عزت نفس یعنی بدون در نظر گرفتن اینکه شرایط ما در حال حاضر خوب هست یا نه ما بهترین کاری که در توان داریم که انجام بدیم چیست؟

شاید بشود عزت نفس را اینگونه تعبیر کرد که حس اراده انجام کاری از درون است.

وقتی عزت نفس پایین باشد یا شخص کاری را انجام نمی دهد، یا از ترس اینکه این کار غلط هست سراغ انجام آن کار نمی رود.

 

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

معمولا وقتی که افراد قصد مطالعه در مورد اعتماد به نفس و عزت نفس را دارند به یکی از سوالاتی که بر میخورند و با آن مواجه می شوند این است که عزت نفس و اعتماد به نفس چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟

آیا اصلا تفاوتی میان این دو وجود دارد؟

هرچند که در مطلب دیگری که در سایت با عنوان تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس چیست در مورد این موضوع صحبت کرده ایم اما بد نیست که در این قسمت هم به این موضوع بپردازیم.

معمولا وقتی صحبت از اعتماد به نفس می شود و یا وقتی کسی می گوید که اعتماد به نفس بالایی دارد این سوال مطرح می شود که در چه حوزه ای؟

مثلا یک فوتبالیست را در نظر بگیرید. شاید او در فوتبال و مسائل مرتبط اعتماد به نفس بالایی داشته باشد اما ممکن است در حوزه های دیگری مثل مدیریت، موسیقی، نویسندگی و… اعتماد به نفس بالایی نداشته باشد.

می توان این طور تعبیر کرد که اعتماد به نفس گره خورده به حوزه های مختلف است اما در عزت نفس اینگونه نیست. در واقع اعتماد به نفس یعنی اینکه در هر مهارت، رشته، فعالیت و… ما چه سطحی از توانمندی را برخوردار هستیم.

اما عزت نفس همان احساس ازشمندی است که انسان در شرایط متفاوت فارغ از هر نقش و مسئولیتی نسبت به خود دارد. عزت نفس آن حسی است که در خلوت نسبت به خود داریم. زمانی که با خود مواجه می شوید چه احساسی نسبت به خود دارید؟

 

نشانه ها و علائم عزت نفس پایین و عزت نفس بالا

اگر به دنبال این هستید که بدانید آیا عزت نفس شما بالا است یا که نه، یکی از راه ها استفاده از آزمون هاست. پرسشنامه هایی برای سنجش میزان عزت نفس شما وجود دارد که با پاسخ دادن صادقانه به سوالات آن شما می توانید تا حدی متوجه شوید که به چه اندازه عزت نفس دارید. اما در اینجا به برخی از رفتارها و اتفاقاتی می پردازیم که روزانه با آن سر و کار داریم و با بررسی آن ها نیز می توان متوجه کمبود یا بالا بودن میزان عزت نفس شویم.

 

برخی رفتارهای افراد با عزت نفس بالا

  • افراد با عزت نفس بالا به راحتی از دیگران تعریف می کنند.
  • قدرشناس بودن یکی دیگر از ویژگی های افرادی با عزت نفس بالاست.
  • گشاده رویی و برخورد خوب با دیگران رفتاری است که افراد با عزت نفس بالا انجام می دهند.
  • افرادی که عزت نفس بالا دارند در هر شرایطی احساس امنیت می کنند و همه را رقیب خود نمی دانند.
  • افرادی که عزت نفس بالا دارند اشتباهات خود را می پذیرند.

 

برخی رفتارهای افراد با عزت نفس پایین

  • از همه انتقاد می کند
  • این افراد همه مسائل را شخصی می کنند و منفی برداشت می کنند.
  • دنبال تایید دیگران هستند.
  • همیشه به دنبال مقایسه خود با دیگران هستند.

 

این یکی از ویژگی های افرادی است که عزت نفس بالایی دارند     

حالا که به اینجای مطلب رسیده ایم شاید علاقه داشته باشید که بدانید افرادی که عزت نفس بالایی دارد، چه ویژگی هایی دارند. افرادی که عزت نفس بالا دارند برای رسیدن به اهداف خود تلاش می کنند. تحت هر شرایطی! حتی اگر شکست بخورند.

دقیقا مصداق بارز آن جمله معروف هستند که اگر 6 باز زمین بخورند برای بار هفتم هم بلند خواهند شد.

البته این شکست و زمین خوردن و بلند شدن مجدد صرفا در مسائل کاری نیست! منظور در هر زمینه ای است. در زمینه رابطه های عاطفی و عاشقانه، روابط خانوادگی، مسائل مالی و کاری، سلامت و …

 

چرخه عزت نفس

همین استمرار و دست نکشیدن از تلاش برای رسیدن باعث می شود که شانس موفقیت و احتمال رسیدن به اهداف در این اشخاص بیشتر شود. زمانی که به اهداف خود می رسند عزت نفس بالاتری پیدا می کنند و این باعث می شود که رسیدن و دستیابی به اهداف بعدی نیز ساده تر به نظر برسد. از این روی می توان این مسئله را به عنوان چرخه افزایش عزت نفس در نظر گرفت.

 

چطور کاری را شروع کنیم؟

اولین فاکتور مهم این است که آیا اصلا انجام این کار را دوست دارید؟ علاقه ای به انجامش دارید؟ یا اینکه اصلا علاقه ای به آن ندارید؟

خیلی وقت ها یکی از دلایل انجام دادن کارهایی که به آن علاقه ای نداریم پایین بودن عزت نفس است. بله درست خواندید، پایین بودن عزت نفس!

بگذارید با مثالی این قضیه را کمی شفاف تر کنیم.

فرض کنیم یکی از دوستان من، به من پیشنهاد انجام کاری را میدهد که من اصلا علاقه ای به آن ندارم اما بخاطر عزت نفس پایینی که دارم نمیتوانم به او نه بگویم و کار را قبول میکنم!

خیلی ها فکر میکنند که اگر توان نه گفتن ندارند به خاطر اعتماد به نفس پایین آن هاست در حالی که علت این قضیه کمبود و پایین بودن عزت نفس شخص است و در اینجا شخص نیاز دارد که یاد بگیرد چگونه عزت نفس خود را افزایش دهد.

زمانی هم پیش می آید که افرادی از ما کاری را میخواهند که انجام بدهیم اما با وجود مهارت و علاقه ای که به آن کار داریم از انجام دادنش طفره میرویم، بخاطر ترس هایی که از بچگی در ما شکل گرفته است!

تصور کنید والدین و اطرافیان یک کودک مرتب به او میگویند تو نمیتوانی، تو خنگی، تو بی عرضه ای و… عزت نفس این کودک هر روز کمرنگ تر و کمرنگ تر میشود و همین مسئله باعث میشود این شخص در سنین بالاتر هم از انجام کار ترس داشته باشد.

پس عزت نفس برمیگردد به شخصی که اراده کند و یک کاری را انجام دهد.

این به معنی عزت نفس یک شخص است!

البته این نکته را هم باید در نظر بگیریم که عزت نفس به این معنی نیست که ما فکر کنیم کامل هستیم و همه چیز را باید انجام دهیم، بلکه عزت نفس به این معناست که من میپذیرم کاری را انجام میدهم ولی این نکته که کامل نیستم را هم میدانم.

با علم به اینکه ممکن است در مسیر اشتباه کنم کار را انجام میدهم و تلاش میکنم در مسیر خود را تقویت کنم.

چگونه عزت نفس را افزایش دهیم

 

نمونه هایی از عزت نفس پایین

شخصی که فکر میکند زیبا نیست، کسی که احساس کند تیپ خوبی ندارد، کسی که حس میکند نمیتواند خوب صحبت کند مثلا بچه ای که وقتی بهش سلام میکنی، میرود و پشت مادرش قایم میشود! این ها نمونه هایی از اشخاصی هستند که عزت نفس پایینی دارند.

اگر شما فرزندی در سنین کودکی و نوجوانی دارید و دچار اشتباهاتی شدید هنوز هم فرصت برای جبران دارید و میتوانید با استفاده از راهکار های افزایش عزت نفس در کودکان عزت نفس آن ها را تقویت کنید.

شخصی که عزت نفس دارد خود را دوست دارد، به خود احترام میگذارد، مسئولیت کارها را میپذیرد.

زندگی بیرونی ما نتیجه تفکر درونی ما است، به طور مثال اگر شخصی فقر را انتخاب میکند بخاطر عزت نفس پایین است که فکر میکند همین زندگی، زندگیِ قشنگ دنیاست! من باید تا آخر با همین شرایط زندگی کنم و هیچ گاه حس ارتقا به جایگاه بهتری را ندارد.

این مربوط میشود به پایین بودن یا بالا بودن عزت نفس.

عزت نفس یعنی احترام به خود

چگونه عزت نفس را افزایش دهیم؟

برای افزایش عزت نفس اولین قدم پذیرش است. پذیرش این که مسیری که رفتیم اشتباه بوده و مسیر جدیدی وجود دارد که باید یاد بگیریم و تلاش کنیم.

اراده کن بلند شو و انجامش بده! کامل نیستی اما در طی مسیر به تکامل میرسی.

قطعا برای رسیدن به عزت نفس بالا باید تلاش کنی.

هر چه عزت نفس شما برود بالا، تمام زندگی شما هم با آن بالا میرود. روابط، بعد مالی، خوشبختی و …

نکته مهمی که وجود دارد این است که اگر در طی مسیر دچار خطا و اشتباهی شدیم هم نباید خود را سرزنش کنیم و دیگر از ادامه زندگی و مسیر خود را منع کنیم.

بلکه باید اشتباه را پذیرفت، تجربه را برداشت، توشه راه کرد و مسیر را ادامه داد.

1) قدرشناسی از انجام عملکرد خودمان

بابت هر کاری که انجام میدهید از خود قدر دانی کنید و برای خود جایزه در نظر بگیرید مثلا با درست کردن یک غذای خوشمزه یا رفتن به پارک یا حتی خوردن یک قهوه دلچسب، دلتان را شاد کنید.

2) حسن جویی

در آینه خودت را ببین و از زیبایی لذت ببر، و حسن جمال و سیرت خود را بشمار و تحسینش کن.

3) پذیرش اشتباهات

با هر اشتباه لبخند بزن، بالا و پایین بپر، چشمکی به خود بزن و بگو این دفعه باید مسیر دیگری را برم.

4) آگاهی از کامل نبود

هر چیز را بلد نیستی بپرس. اگر میتوانی یاد بگیر و برای انجام کارهایی که دیگران توانایی بیشتری دارند حتما کمک بگیر و از آن ها تشکر کن، ما همه مانند زنجیر بهم متصل هستیم.

۵) غر نزنیم

یکی از تمرین های مهم عزت نفس مثبت اندیشی است. کسانی که هنگام صحبت کردن با ناله و غصه و بدبختی صحبت می کنند و حتی هنگام خوشحالی باز هم منتظر اتفاق بد هستند یعنی هیچ عزت نفسی ندارند، پس نگاهتان را عوض کنید.

۶) دنبال مقصر نباشید

مسئولیت کارهای خود را بپذیریم. برای اتفاقات پیرامون ما، قطعا خودمان ما هم در آن دخیل هستیم پس تقصیر را به گردن دیگران نگذاریم…

 

تاثیر عزت نفس در اعتماد به نفس

اگر شما اعتماد به نفس بالایی داشته باشید ولی عزت نفس پایینی داشته باشید باز هم ممکن است دچار مسئله شوید.

در اینصورت حتی اگر شما به دستاوردهایی هم دست پیدا کنید اما عزت نفس پایینی داشته باشید احساس میکنید لیاقت این ها را نداشته اید و کم کم با رفتارتان باعث از دست دادن آن ها میشوید.

برای اینکه نکات کامل تر و بیشتری در خصوص عزت نفس، چگونگی و راهکار های افزایش عزت نفس بدست آورید، میتوانید ویدئو را به صورت کامل مشاهده فرمایید.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://naghmehelyasi.com/?p=2581
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین
نغمه الیاسی فرد
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد عزت نفس چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.

سوالی دارید؟ از ما بپرسید